Gözdeki korneanın ya da lensin düzensiz eğriliği sonucu odaklanma problemlerine neden olan bir göz bozukluğudur. Işığın göze düzensiz şekilde odaklanmasıyla ortaya çıkar. Astigmat belirtileri arasında bulanık görme, göz yorgunluğu, baş ağrısı gibi semptomlar bulunur. Doğru odaklanma sağlayamayan göz, düzeltici lensler veya cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir. Göz doktoru tarafından belirlenen ölçüde astigmat, uygun tedavi ile düzeltilerek görme kalitesi artırılabilir.
Astigmat Belirtileri Nelerdir?
Genellikle nesnelerin belirsiz veya donuk görünmesine neden olur. Bu, hem yakındaki hem de uzaktaki nesneler için geçerli olabilir. Bu soruna sahip olan kişiler, gözlerini odaklamak için daha fazla çaba harcamak zorunda kalabilir. Bu da göz yorgunluğuna ve hatta baş ağrılarına neden olabilir. Özellikle zorlandıklarında çift veya bulanık görme yaşayabilirler. Bazı kişiler, parlak ışıklara karşı hassasiyet yaşayabilirler.
Uzun süreli odaklanma çabası ve göz yorgunluğu, baş ağrılarına neden olabilir. Astigmat belirtileri her kişide farklılık gösterebilir ve şiddeti değişebilir. Eğer belirtileri yaşıyorsanız veya görüşünüzde bir değişiklik fark ediyorsanız, bir göz doktoruna danışmanız önemlidir. Göz doktoru, görme testleri ve muayene yaparak astigmatın varlığını ve şiddetini değerlendirebilir. Uygun tedavi seçeneklerini önerebilir.
Astigmat Belirtileri Kimlerde Ortaya Çıkar?
Ailede bu soruna sahip olan bireyler varsa, çocuklarda da risk artar. Uzun süre bilgisayar ekranı gibi yakın mesafeli işlerle meşgul olmak gözlerin yorgunluğuna neden olur. Ayrıca şeklinin bozukluğuna da neden olur.
Göz yaralanmaları, korneanın şeklinde değişikliklere yol açabilir ve bu duruma neden olabilir. Katarakt cerrahisi gibi göz ameliyatları sonrasında gelişebilir. Keratokonus, korneanın incelmesi ve konik bir şekil alması durumudur.
Durumun yaşanmasına neden olabilir. Gözlerdeki diğer rahatsızlıklar da eşlik edebilir veya onu tetikleyebilir. Her yaştan insanı etkileyebilir ve genellikle miyop veya hipermetropi ile birlikte görülür. Astigmat belirtileri, bulanık veya çift görme, göz yorgunluğu ve baş ağrıları gibi semptomlar olabilir. Göz doktoru veya optometrist, düzenli göz muayeneleri sırasında teşhis edebilir ve uygun tedaviyi önerebilir.
Astigmat Tedavi Yöntemleri
En yaygın tedavi yöntemlerinden biri özel astigmat gözlüklerinin kullanılmasıdır. Bu gözlüklerin lensleri, astigmatın neden olduğu düzensiz şekli düzelten özel bir lens tasarımına sahiptir. Astigmat için tasarlanmış torik kontakt lensler de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu lensler, göz yüzeyine oturarak astigmatın düzeltilmesine yardımcı olur. Daha ciddi astigmat vakalarında, lazer cerrahisi göz doktorları tarafından önerilebilir.
LASIK ve PRK gibi prosedürler, korneanın şeklini düzeltmek için kullanılabilir. Bu cerrahi işlemler, astigmatın düzeltilmesine yardımcı olur. Ancak, cerrahi müdahaleler her zaman uygun olmayabilir. Doktorunuza danışmadan önce dikkatlice değerlendirilmelidir. Bazı durumlarda, astigmatın düzeltilmesi için özel lenslerin göze yerleştirilmesi gerekir.
Bu lensler, katarakt cerrahisi sırasında veya ayrı bir cerrahi prosedürle implante edilir. Ortokeratoloji yönteminde, özel kontakt lensler gece boyunca kullanılır. Göz korneasının şeklini geçici olarak değiştirir. Bu, astigmatın düzeltilmesine ve gündüzleri gözlük veya lens kullanımına ihtiyaç duymadan net görüş elde edilmesine yardımcı olur. Ancak, etkileri geçicidir ve düzenli olarak lens kullanımını gerektirebilir.
Astigmat tedavisi için en uygun yöntemin belirlenmesi için bir göz doktoruna danışmak önemlidir. Her hasta farklı gereksinimlere sahip olabilir ve tedavi planı bireysel olarak belirlenmelidir. Astigmat belirtileri hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Muayene olmak için randevu alabilirsiniz.