Kontakt Lens

Kontakt Lens Nedir

Gözlük kullanımına alternatif olarak geliştirilmiş, doğrudan kornea üzerine yerleştirilen ince ve şeffaf bir optik araçtır. Kontakt lens, kırılma kusurlarını düzeltmek için kullanılır. Bunun yanı sıra, tedavi edici amaçlarla ya da estetik ve kozmetik nedenlerle de kullanılabilirler.

Kontakt Lens Özellikleri Nelerdir?

Gözlük camların sınırlamaları olmadan geniş bir görüş alanı, spor ve diğer fiziksel aktiviteler sırasında kullanımı daha uygundur. Doğru kullanıldığında, gözlük camlarındaki bazı yansımaları veya kenar bozulmalarını önler ve göz renginizi değiştirme olanağı sunar.

Yumuşak, sert, gaz geçirgen gibi farklı malzeme türlerine sahiptir. Günlük, iki haftalık, aylık, yıllık gibi farklı kullanım sürelerine sahip lensler mevcuttur. Bazı modern modeller yüksek oksijen geçirgenliğine sahip olup göz sağlığı için daha uygundur. Miyo, hipermetrop, astigmat ve presbiyopi gibi farklı görme bozuklukları için özel tasarlanmıştır. Keratokonus gibi özel durumlar için tasarlanmış, ultraviyole ışınlarına koruma sağlar. Gözyaşındaki glikoz sevilerini ölçme gibi biyosensör özelliklere sahip lensler vardır.

Kontakt Lens

Hangi Amaçla Kullanılır?

Gözdeki kırma hatalarını, miyo, hipermetrop, astigmat ve presbiyopi gibi durumları düzeltmek için vardır. Göz rengini değiştirmek veya belirli bir estetik görünüm elde etmek için de bulunur. Bazı rahatsızlıklarda ve yaralanmalarının tedavisinde kullanılır. Aktif bir yaşam tarzına sahip kişiler, fiziksel aktivitelerde gözlüğün kısıtlamalarını engellemek için tercih eder. Özel durumları olan kişiler için özel olarak tasarlanmış kontakt lens bulunmaktadır.

Kontakt Lens Çeşitleri

Farklı yapı, malzeme ve kullanım sürelerine göre birkaç kategoriye ayrılır. Yumuşak lensler, en yaygın kullanılan türdür. Çoğunlukla konforlu bir deneyim sunarlar. Genellikle hidrojel veya silikon hidrojel malzemelerden yapılır. Bununla birlikte, sert gaz geçirgen, oksijenin korneaya daha iyi geçişine izin veren sert bir yapıya sahiptir. Daha uzun süreli bir dayanıklılığa sahiptirler.

Kullanım sürelerine gelince, günlük lensler tek kullanımlıktır ve her gün değiştirilmelidir. İki haftalık ve aylık gibi daha uzun süreli lensler, belirli bir kullanım süresi boyunca giyildikten sonra değiştirilir. Farklı yaşam tarzlarına ve görme ihtiyaçlarına uyum sağlamak için bu çeşitlilik, kullanıcılara geniş bir seçenek yelpazesi sunar.

Kontakt Lens Nasıl Kullanılır?

Kontakt lens takmadan veya çıkarmadan önce ellerinizi dikkatlice su ve sabunla yıkayın. Daha sonra ellerinizi temiz bir havlu ile kurulayın. Kutusunu açmadan önce lensin doğru tarafını tespit edin. Düzgün bir şekilde kase şeklindeyse ve kenarları dışa doğru kıvrılmıyorsa, doğru yöndedir.

Kontakt Lens Nedir

Takarken gözünüzü açık tutmak için alt ve üst kirpiklerden tutarak göz kapaklarınızı genişçe açın. Lensi işaret parmağınızın ucuna yerleştirin. Gözünüzü kapatıp birkaç kez kırpın, böylece doğru konuma oturacaktır. Çıkarırken ise ellerinizi dikkatlice yıkayıp kurulayın, kapaklarınızı genişçe açın ve lensi hafifçe çimdikleyerek çıkarın.

Lens bakımı yaparken her kullanımdan sonra özel solüsyon ile temizleyin. Kutunuzu düzenli olarak temizleyin ve değiştirin, kullanım süresi dolmuş lensleri atın.

Göz sağlınızı korumak için yüzerken ya da duş alırken takılı tutmaktan kaçının. Kızarıklık, rahatsızlık veya anormal bir durum fark ederseniz, lenslerinizi hemen çıkarın. Bir göz doktoruna danışın ve kimseyle paylaşmayın. Ayrıca düzenli olarak muayene yaptırıp doktorunuzun önerdiği kullanım ve bakım talimatlarına uymanız gerekir.

Kontakt lens kullanırken en önemli şey, temizlik ve hijyen kurallarına uymaktır. Lenslerinizi temiz ve nemli tutmak, potansiyel göz enfeksiyonlarını önlemeye yardımcıdır. Ayrıca, herhangi bir rahatsızlık veya anormallik durumunda derhal lensleri çıkarıp doktora başvurmalısınız.